Home
How to: Fjordenmanen knippen
="

Omdat Fjorden ook een duidelijke aalstreep hebben, is het mooi om de streep in de manen goed te benadrukken. Met het knippen van de manen springt de aalstreep er extra uit. De manen zijn vrij stug van structuur en wanneer je ze niet te ver door laat groeien blijven ze rechtop staan. Bij een Fjordenboog ligt het hoogste punt in het midden van de hals. De manen zijn hier ongeveer een handbreedte hoog. Vanaf het middelpunt knip je geleidelijk naar de schoft en de oren, om daar uit te komen 'op nul'. Daar stopt de boog dus. In Nederland worden de witte haren vaak een centimeter lager geknipt dan het zwart, maar in Noorwegen worden zwart en wit bijvoorbeeld op één lengte geknipt. Bij sommige Fjorden zie je een pluk met lange haren bij de schoft, dit heet een hengstenpluk. Dit is eigenlijk iets van vroeger, om de hengst extra houvast te geven bij het dekken. Het kan natuurlijk ook handig zijn als je wel eens zonder zadel rijdt :) Bij Ukie laat ik de pluk staan omdat ik de boog dan mooier vind uitkomen.

Hoe toiletteer ik Ukie als ik naar een wedstrijd of keuring ga

Op beide manieren hetzelfde. Zoals in de reglementen van de KNHS staat "Voor paarden of pony's met een andere wijze van toiletteren zijn de regels van het toiletteren niet van toepassing, zoals Fjorden, Haflingers, IJslanders, Shetlanders, Friezen."

Ik zorg dat Ukie helemaal schoon is, in de zomer wordt ze dan lekker helemaal gewassen en in de winter alleen haar staart en benen. De voorpluk en staart pluis ik helemaal uit en de staart knip ik recht af. Ik houd Ukie's staart altijd vrij kort omdat ze er nog wel eens op wil gaan staan met vrijheidsdressuuroefeningen. Bij Fjorden wordt het stukje manen achter de oren vaak niet helemaal weggehaald. Ik laat de manen direct overgaan in de kuif.

De voorpluk en staart van een Fjord worden niet gevlochten of bijgeschoren. De haren die uit haar oren groeien knip ik voorzichtig af (niet te kort, het zit er niet voor niks :) ) en de lange baardharen scheer ik met een tondeuse af. 's Winters laat ik de baard lekker zitten. Ik zorg dat haar hoeven netjes zijn bekapt en voor de keuring gaat er olie op. Ook de sokken aan haar benen blijven zitten. En natuurlijk zorg ik dat haar manen netjes zijn geknipt.

Wat gebruik ik hiervoor
 • Scherpe schaar. (Echt waar, dit scheelt zó veel. Ik hoor mensen regelmatig zeggen dat hun Hema schaar prima knipt, maar probeer eens een Fiskars of Homeij schaar!)
 • Manenkammetje met handvat
 • Soms de boogmal
Benodigdheden manen knippen

Je kunt Fjordenmanen nat of droog knippen. Ik knip ze liever droog omdat je natte manen makkelijk een bepaalde richting opkamt, waardoor de boog niet altijd klopt als de manen droog zijn. Bij hele dikke manen is natmaken overigens wel handiger. Ukie heeft vrij makkelijke manen om te knippen.

Hoe knip ik de manen

De manen van Ukie knip ik ongeveer om de drie weken. Je kunt dan makkelijk zien wat eraf moet, door het 'randje' wat dan nog zichtbaar is. Als je de manen regelmatig knipt en het randje nog te zien is, ben je binnen no-time klaar met knippen.

Tijd om te knippen

 1. Kam de manen goed uit en overeind en maak ze indien gewenst nat met een borstel of spons.
 2. Bepaal het middelpunt van de hals. Hier moet de boog het hoogst zijn. De hoogte is hier ongeveer een handbreedte.
 3. Aan de linkerkant van het paard begin ik bij de schoft (ik ben rechtshandig) en aan de rechterkant begin ik bij de oren (mijn opa is links en hij knipt precies andersom). Begin bij deze punten te knippen en knip geleidelijk naar het middelpunt toe. Houd hierbij een vloeiende, ronde vorm aan. Als je op een afstandje naar een Fjord kijk, moet de manenboog in een vloeiende golfbeweging overgaan naar de rug en billen.


 4. Manen knippen

 5. Knip eerst het wit aan beide kanten en daarna het zwart. Op de 'Nederlandse' manier van knippen is het zwart 1 cm hoger.
 6. Als het zwart en wit geknipt zijn, kam je de manen nog eens goed omhoog en bekijk het resultaat even op een afstandje. Je kunt dan goed zien of de boog goed is en gelijkmatig van vorm.


 7. Manen wassen

 8. Wanneer de vorm goed is, kun je beginnen met de finishing touch. Knip de uitstekende haartjes af en probeer de boog te strak mogelijk te knippen. Als Ukie naar de keuring moet of op de foto gaat, doe ik natuurlijk extra mijn best ;) Een goede schaar verricht echt wonderen als je een superstrakke boog wilt knippen!


Eindresultaat

De boogmal gebruik ik zelden, maar als ik echt niet meer tevreden ben over de boog wil ik het wel eens als hulpmiddel gebruiken. Het is een handig hulpmiddel om te zien waar de boog verkeerd is gegaan. Je bepaalt waar het hoogste punt van de boog moet komen en daar leg je de korte rechte zijde van de mal tegen aan, zodat de punt bij de oren uitkomt. Je krijgt dus een halve boog, je keert de mal om zodat de punt bij het begin van de schoft uitkomt. Alle haren die boven de mal uitkomen knip ik dan af. Omdat je de mal moet omdraaien, past het op alle Fjorden. Het werkt echt! De boog kun je HIER vinden in onze shop.

Boogmal

Boogmal

Boogmal

Om de manen stralend wit te krijgen, gebruik ik Cowboy Magic 'Shine in Yellow out'. Niet goedkoop, maar wat mij betreft de beste shampoo om wit écht wit te krijgen :)

Vond je dit een leuke blog? Deel het op Facebook!
="