Home
DIY: Glitter cap
="

Heb jij nog een oude cap liggen die je niet meer gebruikt? Met wat lijm en glitters tover je hem om in een superhippe glitter rijhelm! Let op, zorg er wel voor dat je een rijhelm gebruikt die nog niet is gevallen, anders kan de cap van binnen beschadigd zijn waardoor je hoofd niet meer optimaal is beschermd.

Wat heb je nodig

Om je cap te glitteren heb je de volgende spullen nodig:
  • Cap
  • Mod Podge (met glossy finish), dit is een soort lijm.
  • Glitters
  • Schilderstape
  • Sponskwast of zachte kwast
  • Afdekfolie
  • Transparante lak
  • Plastic (wegwerp) bakje
  • Evt. nagellakremover of andere ontvetter om de cap schoon te maken
Benodigdheden glittercap

Voorbereiding

Voordat je begint is het belangrijk om het gedeelte van de cap waar de glitters komen, goed schoon te maken en te ontvetten. Dit kun je doen met bijvoorbeeld nagellakremover. Als het oppervlak goed schoon en ontvet is, hecht de lijm beter en blijven de glitters uiteindelijk beter zitten.

Zorg ervoor dat de cap goed is afgedekt op de plaatsen waar je geen glitters wilt. Anders zit de hele cap onder de verdwaalde glittertjes. Hiervoor gebruik je de tape en afdekfolie.

Cap afplakken

Glitters

Voor deze DIY heb ik glitters van het merk Rayher gebruikt. Deze glitters zijn extra fijn en ze zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren zoals bruin, zwart, blauw en grijs. Deze kleuren passen mooi bij de meeste caps. Je kunt natuurlijk ook voor een fel kleurtje kiezen, zoek vooral een kleur die je zelf mooi vindt. Zorg ervoor dat je kleine glittertjes gebruikt, anders wordt het oppervlak niet zo mooi egaal. De glitters kun je vinden bij knutselwinkels. Als je online zoekt, zoek dan op 'Rayher glitter ultrafijn'. Een potje glitters kost ongeveer 2,75 euro. Voor deze cap heb ik ongeveer een half potje gebruikt.

Mod Podge en glitters

Om te beginnen vul je het plastic bakje met wat Mod Podge. Daarna voeg je glitters toe. Je mag best veel glitters toevoegen, zodat het een dik papje wordt. Meng de lijm en glitters goed door elkaar met de kwast.

Glitters mengen

Als de glitters goed gemengd zijn, kun je het op de cap gaan aanbrengen. Smeer het mengsel niet te dik. Je kunt beter twee dunnere laagjes gebruiken. Zorg ervoor dat het hele oppervlak bedekt is met de Mod Podge en laat het daarna goed drogen. Het eerste laagje heb ik ongeveer een uur laten drogen. Daarna kun je een tweede laagje aanbrengen. Op de onderstaande foto kun je ook goed zien waarom je de rest van de cap moet afdekken ;-).

Mod Podge op de cap aanbrengen

Als je het tweede laagje Mod Podge nog nat is, kun je het laagje bestrooien met losse glitters. Zo zorg je er voor dat alle lege plekjes gevuld zijn met glitter. Ben niet te zuinig met strooien, de overgebleven glitters blaas je er makkelijk af als de lijm droog is.

Glitters strooien

Drogen en afwerken

En nu is het wachten… Na de laatste laag heb ik een dag gewacht zodat de lijm helemaal droog was. Hierna kun je de losse glitters voorzichtig van de cap af blazen (tip: doe dit buiten :-) ). Ik heb de glitters tot slot ingespoten met een transparante lak. Als deze lak droog is, zitten de glitters muurvast en vallen en geen losse glittertjes meer van de cap af. Nadat de lak droog is, kun je de tape verwijderen. Doe dit voorzichtig, vooral op de stukjes waar de lijm over de tape is gegaan.

Het eindresultaat

De cap is nu klaar voor gebruik! Is 'ie niet mooi geworden? Ik denk dat de glitters na het lakken best tegen een klein beetje regen kunnen. Maar met een flinke bui zou ik hem voor de zekerheid toch maar binnen laten.

Donkerblauw setje

Vond je dit een leuke DIY? Deel het op Facebook!
="