Home
DIY: Hanger van klei met naam
="

Deze leuke hanger van klei kun je super makkelijk zelf maken! Je hebt er niet veel spullen voor nodig en het maken is zo gebeurd. Een hanger van klei is leuk als decoratie of als naamlabel aan een cadeautje. Als je de hanger goed aflakt met vernis of behandelt met spuitlak, kun je het hangertje zelfs aan de stal van je paard of pony hangen. Je kunt er voor kiezen om te klei wit te laten of een vrolijk kleurtje te geven.

In deze DIY wordt uitgelegd hoe je zelf leuke kleihangers maakt.

Wat heb je nodig

Om de hangers van klei te maken heb je de volgende spullen nodig:
  • Zelfhardende klei
  • Deegroller
  • Twee lange potloden
  • Rietje(s)
  • Stevige (houten) snijplank
  • Uitsteekvormpje
  • Stempels of deegstempels
  • Lint
  • Eventueel vernis of spuitlak
Benodigdheden hanger van klei

Stempels

Je kunt twee soorten stempels gebruiken om letters in de klei te drukken. Normale 'papier' stempeltjes zijn makkelijk te vinden en werken prima, maar deze kun je niet zo ver in de klei drukken. Deegstempels zijn wat beter geschikt voor klei. Met deegstempels kun je diepere letters drukken. Deegstempels zien er zo uit:

Deegstempel

Om te beginnen rol je de klei uit op een vlakke ondergrond. Hiervoor gebruik je de deegroller. Het is lastig om een egale, rechte plak te krijgen. Daarom gebruik ik twee potloden die je onder de deegroller legt. Zo wordt de plak klei egaal gerold en krijg je de perfecte dikte voor het uisteken van vormpjes.

Klei uitrollen

Dit vormpje van een Dalapaard heb ik cadeau gekregen en komt uit Zweden. Als je bijvoorbeeld op Etsy.com zoekt op 'cookie cutter horse', dan vind je soortgelijke paardenvormpjes voor niet veel geld. Je kunt natuurlijk ook andere vormpjes gebruiken, zoals hartjes en sterren (leuk voor Kerst!). Druk de vorm voorzichtig in de klei en duw het zachtjes aan. Als je de vorm goed hebt aangedrukt, kun je de klei aan de buitenkant weghalen.

Vormpje van klei
Til het vormpje met de klei daarna op en leg het op een rechte, stevige ondergrond om te drogen. Gebruik hiervoor een plank die niet buigt, anders trekt het later krom van het vocht uit de klei. Ik heb een houten snijplnk gebruikt om de vormpjes te laten drogen.

Druk nu de klei voorzichtig uit de vorm. Pak het rietje en druk voorzichtig een rondje op de plaats waar je straks het lintje gaat bevestigen. Draai het rietje rustig rond om het gaatje open te krijgen. De klei kruipt dan in het rietje.

Paardje van klei

Stempelen

Nu is je vormpje klaar om te stempelen. In dit voorbeeld heb ik de normale stempels gebruikt. Als je deze voorzichtig in de klei drukt, krijg je geen afdruk van de stempelrandjes.

Stempelen

Na het stempelen is het klei vormpje klaar om te drogen. Laat de klei goed drogen, er komt vel vocht uit. Ik heb de vormpjes zeker drie dagen laten drogen voordat ze helemaal hard waren. Als de vormpjes half droog zijn, kun je er eventueel iets zwaars op leggen zodat de klei niet krom trekt.

Hanger van klei

Eindresultaat

Wanneer de klei helemaal droog is, kun je het vormpje pakken. Als je de klei binnen wilt gebruiken, hoef je er geen vernislaagje over aan te brengen. Als je de hanger buiten of op stal hangt, raad ik het wel aan. Maar ook dan is klei niet helemaal bestand tegen regen en vocht.

Hanger van klei

Tot slot kun je een mooi lintje door het gaatje halen. Daarmee kun je het paardje ophangen of aan een cadeautje bevestigen. Ik heb het paardje om een fotolijstje met een mooie foto gehangen.

Hanger van klei

Vond je dit een leuke DIY? Deel het op Facebook!
="