Home
DIY: Hoefijzer met paardenhaar
="

Heb jij nog een oud hoefijzer van je paard over en weet je niet zo goed wat je er mee moet doen? Dan is deze DIY misschien iets voor jou! Een plukje paardenhaar kun je leuk in een hoefijzer verwerken. Op deze manier maak je een mooie herinnering aan je lievelingspaard.


Wat heb je nodig

Om het hoefijzer met paardenhaar te maken heb je de volgende spullen nodig:
  • Een hoefijzer
  • Schuurpapier
  • Vier wasknijpers
  • Plukje paardenhaar. Zo'n 15-20 cm lang met de dikte van een duim
  • Schaar
  • Lijm
  • Sterk garen
  • Spuitverf. Dit kun je kopen in de bouwmarkt.
Benodigdheden hoefijzer paardenhaar

Hoefijzer verven

Zorg allereerst dat het hoefijzer schoon en droog is. Het grootste vuil, zoals zand, verwijder je met water en afwasmiddel. Laat het hoefijzer daarna heel goed drogen, hier gaat zeker een paar uur overheen. Als het hoefijzer niet helemaal droog is, gaat het roesten. Als het hoefijzer droog is, kun je de ruwe en eventuele roestige plekjes wegschuren. Dit zorgt er voor dat de verf straks beter pakt op het ijzer.

Als het hoefijzer droog en schoon is, kun je het gaan verven. Hiervoor kun je een kwast gebruiken, maar een spuitbus met verf zorgt voor een mooier resultaat. Laat het geverfde hoefijzer goed drogen voordat je het haar er op lijmt. De verf moet meestal een paar uur drogen.
Hoefijzer verven

Paardenhaar vlechten

Voordat je met het paardenhaar aan de slag gaat, moet je het goed wassen. Dit kun je gewoon met shampoo doen in een bakje met water of onder de kraan. Laat de haren na het wassen goed drogen en leg ze recht naast elkaar. Als je een vlechtje gaat maken, is het belangrijk dat de haren allemaal even lang zijn. Als er kortere haartjes in de vlecht zitten, steken deze uit het vlechtje.

Wanneer de haren helemaal droog zijn kun je gaan vlechten. Verdeel de pluk haar in twee gelijke plukjes, je gaat namelijk twee vlechtjes maken. Bind het uiteinde van elk plukje strak bij elkaar met garen. Vanuit dit punt kun je gaan vlechten. Vlecht net zo lang door totdat je de lengte hebt bereikt van de groeven in het hoefijzer. Hier ga je de vlecht straks inleggen.
Paardenhaar vlechten Wanneer je de vlechten klaar hebt, bind je het uiteinde net zo vast als het begin. Pak daarna de lijm en wasknijpers. Doe een druppeltje lijm op het punt waar het draadje zit en vouw de haren dubbel. Plaats daarna de wasknijper op de haren, zodat deze op de goede plaats blijven zitten. Laat de lijm daarna goed drogen. Zodra de lijm droog is, kun je de uitstekende haren afknippen.
Paardenhaar dubbelvouwen Als de haren erg stug zijn en je ze niet kunt dubbelvouwen, kun je ook een druppeltje lijm op de plaats van de garen doen en daarna het haar net na het garen afknippen. Het dubbelvouwen van de haren geeft wel een mooier resultaat. Check voor de zekerheid nog even op de vlechtjes precies de goede lengte hebben, als de lijm droog is kun je de lengte niet meer aanpassen.
Paardenhaar opmeten Als de lijm op de vlechtjes goed droog is, kun je de vlechtjes op het hoefijzer gaan plakken. Druppel een beetje lijm in de groeven van de hoefijzers en leg de vlechtjes er in. Gebruik niet te veel lijm, een dun streepje is voldoende.
Paardenhaar in het hoefijzer leggen De wasknijpers kun je aan elk uiteinde klemmen, zodat de haren goed vast blijven zitten. Laat de lijm goed drogen en klaar is je hoefijzer met paardenhaar!


Eindresultaat

Hoefijzer met paardenhaar


Vond je dit een leuke DIY? Deel het op Facebook!
="